Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Cancer de plamani

Cancer de plamani

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar, ca și alte tipuri de cancer, apare atunci când celulele se transformă într-o masă sau tumoră cu o creștere necontrolată a diviziunii și creșterii celulare. Această creștere anormală invadează cu ușurință țesuturile și organele din jur, se poate răspândi în părți îndepărtate ale corpului sau se poate dezvolta înapoi după îndepărtare, numită tumoare malignă (malignă) sau cancer.

Cine face cancer pulmonar?

Cancerul poate dura ani să se dezvolte.

Fumatul este cel mai frecvent factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. Expunerea la fumul de țigară (sau la alte componente) provoacă modificări permanente anormale în plămânii multor oameni. Aceste modificări duc adesea la dezvoltarea unei tumori canceroase în plămâni.

Cu toate acestea, 25% din toate cazurile de cancer pulmonar din lume sunt diagnosticate la oameni care nu au fumat niciodată. În aceste cazuri, cauza de bază nu este bine înțeleasă.

Două din trei persoane diagnosticate cu cancer pulmonar au peste 65 de ani.

Cea mai frecventă vârstă la diagnosticare este 70 de ani.

Cât de frecvent este cancerul pulmonar?

Rata de incidență a cancerului pulmonar în Turcia a fost determinată la 60,4 la 100.000 pentru bărbați și 9,3 la 100.000 pentru femei. S-a constatat că incidența cancerului pulmonar este mai mare în regiunile noastre de vest decât în ​​alte regiuni.

Care sunt etapele cancerului pulmonar?

Stadializarea cancerului permite medicului să înțeleagă starea proprie a pacientului pentru a lua decizii de tratament și a prezice rezultatele așteptate. Montarea poate fi explicată simplu după cum urmează.

Localizat: cancerul este limitat la plămân.

Regional: cancerul s-a extins la ganglionii limfatici (sau glandele) din piept.

La distanță: cancerul s-a răspândit (sau a metastazat) în alte părți ale corpului.

Care sunt tipurile de cancer pulmonar?

Majoritatea cancerelor pulmonare încep în membrana care înconjoară bronhiile (pleura). Bronhiile sunt căile de trecere a aerului care se ramifică din traheea noastră, pe care le numim trahee. Cancerul pulmonar apare în glandele de sub membrana care înconjoară bronhiile, adesea în afara plămânilor. Aceste tumori vin în două tipuri principale, cancer pulmonar cu celule mici sau non-mici, fiecare dintre ele crește și se răspândește diferit.

Cancerul pulmonar fără celule mici este mult mai frecvent și de obicei crește și se răspândește mai lent decât cancerul pulmonar cu celule mici.

Cancerul pulmonar cu celule mici reprezintă aproximativ 15% din toate cancerele pulmonare. Acest tip de cancer pulmonar crește rapid, poate progresa în momentul diagnosticării și se poate răspândi rapid în alte părți ale corpului.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Semnele și simptomele cancerului pulmonar apar de obicei pe măsură ce boala progresează. Cu toate acestea, simptomele timpurii la unii oameni includ:

Tuse nevindecatoare

Răgușeală a vocii,

Sputa sau spută sângeroasă evacuată prin tuse,

· Slăbiciune,

· respirație șuierătoare,

Infecții recurente sau care nu se vindecă,

Durerea în piept se agravează prin tuse sau râs.

Simptomele cancerului pulmonar avansat includ tuse, dificultăți de respirație, dureri în piept, oboseală și/sau scădere în greutate neintenționată. Semnele și simptomele care pot apărea dacă cancerul se răspândește în altă parte includ dureri osoase, dureri de cap, slăbiciune musculară și/sau căderea pleoapelor.

Cum este diagnosticat și gestionat cancerul pulmonar?

De obicei, suspiciunea că un pacient ar putea avea cancer pulmonar este atunci când există o constatare anormală la imagistica toracică sau când boala a progresat suficient pentru a provoca simptome precum tuse, dificultăți de respirație, durere în piept, oboseală și/sau scădere în greutate.

Diagnosticul necesită biopsie sau îndepărtarea celulelor sau țesuturilor din masa suspectă. Biopsiile se pot face cu o cameră prin trachee (numită bronhoscopie) sau printr-un ac introdus prin piele în tumora pulmonară. Dacă aceste abordări nu au succes, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru un diagnostic adecvat.

O biopsie este importantă pentru a determina dacă este cancer și ce tip de cancer pulmonar este.

Screeningul cancerului pulmonar

Screening-ul cancerului pulmonar implică efectuarea de tomografii toracice cu doze mici la indivizi sănătoși cu risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar fără semne de cancer pentru a detecta boala într-un stadiu incipient. Acest screening, atunci când este făcut la o calitate înaltă, s-a dovedit că reduce în mod acceptabil numărul de persoane care mor din cauza cancerului pulmonar.

Chimioterapia și Terapii țintite;

Chimioterapia este utilizarea de medicamente concepute pentru a ucide celulele cu creștere rapidă, cum ar fi celulele canceroase. Chimioterapia se administrează direct prin venă sau pe cale orală sub formă de pastile.

Medicamente vizate;

Este o clasă mai nouă de medicamente concepute pentru a acționa împotriva anumitor slăbiciuni ale celulelor canceroase sau ale țesuturilor de susținere, cum ar fi vasele de sânge.

Chimioterapia afectează atât celulele normale, cât și celulele canceroase. Medicii dumneavoastră vor încerca să prevină cât mai mult posibil efectele secundare în timp ce tratează cancerul în mod corespunzător. Efectele secundare depind în mare măsură de tipul specific de medicament și de cantitatea administrată. Ele pot varia de la o persoană la alta și pot fi temporare. Efectele secundare frecvente ale chimioterapiei includ greață și vărsături, oboseală, căderea părului, răni bucale. Medicul dumneavoastră vă poate sugera modalități de a controla orice reacții adverse și de a ajuta la îmbunătățirea simptomelor care pot apărea în timpul și după tratament.

Terapie cu radiatii

Radioterapia este o formă de raze X cu energie ridicată care ucide celulele canceroase. Poate fi utilizat ca terapie primară sau în combinație cu chimioterapie (cu sau fără intervenție chirurgicală). Durerea poate juca adesea un rol important la pacienții cu cancer avansat, oferind ameliorarea obstrucției căilor respiratorii, dificultăți de respirație sau tuse.

Radioterapia este un tratament „focalizat”, ceea ce înseamnă că este conceput pentru a maximiza efectul său asupra celulelor canceroase, reducând în același timp leziunile celulelor normale. Radiațiile pentru tratarea cancerului pulmonar provin adesea de la o mașină (radiații externe). Ocazional, radiațiile pot fi administrate intern folosind tuburi care plasează o sămânță radioactivă direct în apropierea tumorii.

Efectele secundare ale radioterapiei depind în principal de partea corpului tratată și de doza de tratament. Efectele secundare frecvente ale radioterapiei la nivelul pieptului sunt durerea uscată în gât; dificultate la înghițire, oboseală, modificări ale pielii în zona de tratament, pierderea poftei de mâncare.

Un domeniu special de inovație în terapia cu radiații este o abordare de înaltă tehnologie, denumită uneori „radiochirurgie”. Radiochirurgia este o alternativă eficientă la pacienții foarte selecționați cu tumori mici, dar a căror intervenție chirurgicală este nedorită sau nesigură. Pentru tumorile pulmonare mici sunt utilizate doar doze foarte mari de radiații focalizate precis.

Operațiune

Chirurgia este încă considerată „standardul de aur” pentru tratamentul cancerului pulmonar în stadiu incipient. Îndepărtarea tumorii și a țesutului pulmonar din jur este cea mai bună șansă de vindecare pentru cei a căror boală nu s-a răspândit. Intervenția chirurgicală trebuie efectuată de chirurgi toracici cu experiență specifică în tratamentul cancerului pulmonar și al altor afecțiuni maligne ale sânului. Chirurgul dumneavoastră va determina dacă o tumoare este îndepărtabilă. Unele tumori nu pot fi îndepărtate din cauza structurilor vitale cu care sunt adiacente sau invadează.

Pentru pacienții cu probleme medicale multiple sau cu funcție pulmonară deficitară, intervenția chirurgicală poate să nu fie cea mai bună opțiune. Această situație necesită o abordare multidisciplinară.

Ce tipuri de intervenții chirurgicale sunt folosite pentru a trata cancerul pulmonar?

Cât de mult țesut pulmonar este îndepărtat și ce tip de abord chirurgical este utilizat depinde de localizarea tumorii în plămân, dimensiunea acesteia, tipul/greutatea corpului pacientului și operațiile anterioare pe piept. Pentru rezecție sunt luate în considerare abordările minim invazive. Chirurgii toracici instruiți pot efectua în mod obișnuit chirurgie toracică asistată video (VATS) și lobectomie și chirurgie robotică VATS. Rezecția chirurgicală a cancerului pulmonar se face de obicei prin:

Rezecție limitată: operația de a elimina doar o mică parte a plămânului se numește rezecție segmentară sau rezecție pene.

Lobectomie: plămânii sunt formați din trei lobi pe dreapta și doi pe stânga. Îndepărtarea acestor lobi se numește lobectomie. Este cea mai frecventă intervenție chirurgicală pentru cancerul pulmonar.

Pneumonectomie: îndepărtarea întregului plămân se numește pneumonectomie.

Recuperarea după intervenția chirurgicală toracică depinde de amploarea intervenției chirurgicale, dacă aceasta este efectuată minim invaziv, și de vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Mulți pacienți se întorc acasă în trei până la patru zile după operație. Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală minim invazivă se pot întoarce de obicei la muncă la trei săptămâni după operație.

Managementul durerii

Durerea poate fi o problemă majoră pentru persoanele care urmează un tratament pentru cancer. Diverse tratamente și cancerul în sine pot provoca durere. Managementul eficient al durerii ajută la menținerea sau îmbunătățirea calității vieții pacientului și reduce riscul depresiei cauzate de durere.

Renuntarea la fumat

Fumatul este o cauză majoră a cancerului pulmonar, dar renunțarea la fumat poate fi un proces dificil pentru unii fumători cronici. Deoarece obiceiurile de fumat variază de la persoană la persoană, nu există așa-numita „cea mai bună” metodă de a renunța. Cele mai de succes programe de renunțare la fumat aplică mai mult de o metodă fumătorilor, nu doar una.