Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Cancer Mamar

Cancer Mamar

Cancerul Mamar

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Cancerul de sân are adesea originea în canalele de lapte sau glandele mamare. O tumoare apare la sân cu proliferarea necontrolată a celulelor la sân. Dacă nu este oprită în acest stadiu, se poate răspândi la ganglionii limfatici axilarii și apoi la corp. Răspândirea bolii în afara sânului se numește metastază.

Care este incidența cancerului de sân?


Aproximativ una din 8-10 femei are un risc de-a lungul vieții de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc crește odată cu vârsta. Deși cancerul de sân este una dintre cele mai importante probleme care amenință sănătatea femeilor, este rar întâlnit la bărbați. Cancerul de sân poate apărea la 1 bărbat la 100 de femei. Cancerul de sân este cel mai frecvent între 55 și 64 de ani. În țara noastră, aproape jumătate dintre pacienți au vârsta sub 50 de ani. Din păcate, incidența nu este scăzută la femeile foarte tinere sub 40 de ani.

Astăzi, datorită oportunităților de diagnosticare precoce și tratamentelor avansate, în fiecare an tot mai mulți pacienți scapă de cancerul de sân cu tratamente adecvate și își continuă viața normală după tratament.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de sân?


Cel mai important risc pentru cancerul de sân este să fii femeie. Alți factori de risc majori pot fi enumerați după cum urmează:

• Începeți menstruația înainte de vârsta de 12 ani,

• Să nu fi născut niciodată sau să nască după vârsta de 30 de ani,

• Nu alăptează deloc

• luarea de pilule anticoncepționale pe termen lung sau terapie de substituție hormonală în perioada post-menopauză pentru mai mult de 5 ani,

• Prezența unor modificări celulare care cresc riscul în biopsia de sân (cum ar fi hiperplazia ductală atipică, carcinomul lobular in situ)

• Având cancer de sân în familie,

• Ați aplicat anterior radioterapie (radioterapie) în zona peretelui toracic,

• Excesul de greutate, mai ales în perioada post-menopauză,

• Consumul excesiv de alcool.

Nu toate persoanele cu factori de risc pentru cancerul de sân au cancer de sân și o proporție semnificativă dintre pacienții cu cancer de sân ar putea să nu aibă un factor de risc detectabil.

Cancerul mamar ereditar apare la doar 10% dintre paciente.

Dacă mama, sora sau fiica unei femei are antecedente de cancer de sân, riscul persoanei respective de a dezvolta cancer de sân este de aproximativ 2 ori mai mare.